Wat is een betonlook vloer en wat is woonbeton?

Betonlookvloer, woonbeton gietvloer
Wat is een betonlook vloer en wat is woonbeton

Deze vraag is enigszins lastig te beantwoorden, omdat verschillende bedrijven verschillende termen gebruiken, maar over het algemeen is een betonlook vloer op PU-basis (polyurethaan) en woonbeton op cementbasis. Betonlook gebruiken wij voor het aanduiden van een PU-gietvloer met een betonvleug. Onze PU-gietvloeren kunnen effen worden uitgevoerd, of met een vleug. Die vleug duiden wij dan aan als betonlook, omdat het iets weg heeft van een betonvloer. Woonbeton is niet op PU-basis, maar op cementbasis en heeft daarom andere eigenschappen. Woonbeton kan ook dun zijn, maar sommige bedrijven gebruiken deze term ook voor dikkere gevlinderde betonvloeren. Wij gebruiken de term woonbeton zelf niet, wij werken met 3mm dik microcement, dit is eveneens op cementbasis.

Voordelen een betonlook vloer en woonbeton

Wat zijn de voordelen van een betonlook gietvloer en wat zijn de voordelen van woonbeton? De betonlook vloer op PU-basis heeft andere eigenschappen dan een cementgebonden vloer. Een polyurethaan gietvloer is naadloos, dun, flexibel, slijtvast, hygiënisch, waterdicht, comfortabel, Uv-bestendig, geluiddempend, te combineren met vloerverwarming en scheur overbruggend. Een vloer op cement basis heeft een natuurlijke authentieke uitstraling, is ook dun, naadloos, ook op de wand toe te passen en te combineren met vloerverwarming.

Betonlookvloer, woonbeton gietvloer
Nadelen van een betonlook vloer en woonbeton

Nu we de voordelen kennen, is het ook handig om de nadelen te behandelen . Beide vloeren hebben als nadeel dat ze onder de 40m2 kostbaar zijn. Zowel de PU-betonlook vloer als de microcement vloer worden laag voor laag aangebracht. Hierdoor zijn onze vakmannen een week aan het uitvoeren en voor kleinere oppervlakken lopen de kosten hiervoor op. Hoe meer vierkante meters u nodig heeft, hoe lager de vierkante meter prijs voor de vloer wordt. Een PU-betonlook vloer heeft als nadeel dat deze niet 100% krasvast is. Het is dus aan te raden een goede inloopmat aan te schaffen en vilt onder uw meubels te gebruiken.

Het grootste nadeel van een cementgebonden vloer is dat deze niet flexibel is. Als de ondergrond scheurt, kan het 3mm dikke microcement dit meestal niet opvangen en bestaat de mogelijkheid dat dit meescheurt. We raden microcement vloeren dan ook af bij nieuwbouwwoningen, omdat deze nog meer ”werken” dan bestaande bouw. Daarnaast is een cementgebonden vloer van zichzelf poreus, wat inhoudt dat de vloer om de paar jaar moet worden gelakt, om hem goed waterdicht te houden.

Betonlookvloer, woonbeton gietvloer
Hoe kies je de vloer die het best bij je past?

Een makkelijke eerste vraag om hier achter te komen is; Gaat het om een nieuwbouwwoning of bestaande bouw? Bij nieuwbouwwoningen is het namelijk niet heel verstandig om te kiezen voor een vloer op cementbasis, omdat deze namelijk sneller kan scheuren.
Vervolgens kun je jezelf afvragen wat voor uitstraling je zoekt. Glad en flexibel of stoer, iets grover en hard? Wanneer je van stoer en authentiek houdt past een cementgebonden vloer waarschijnlijk beter bij je. Wanneer je van glad, flexibel en comfortabel houdt is een Pu-betonlook gietvloer waarschijnlijk een betere match. Ook kun je bij je keuze overwegen of je het onderhoud van een woonbeton/ microcement vloer storend vindt of niet (het om de paar jaar opnieuw lakken).

Betonlookvloer, woonbeton gietvloer
Zelf een betonlook of woonbeton vloer aanschaffen?

In onze showroom hebben wij zowel de PU-betonlook vloeren als de microcement vloeren. Je kunt ze in de showroom ook beide zien liggen en dus goed de verschillen ervaren. Uiteraard ben je van harte welkom in onze showrooms.