Is een gietvloer hittebestendig?

Je bent op zoek naar een mooie vloer en hebt je oog laten vallen op een gietvloer. Goed nieuws: een gietvloer is niet alleen heel strak en mooi, maar heeft ook vele positieve eigenschappen die de vloer zeer geschikt maken als woonvloer.

Maar is een gietvloer ook hittebestendig? In deze blog gaan we in op de hittebestendigheid van de gietvloer. Het type gietvloer dat we hier behandelen is de polyurethaan gietvloer, oftewel de PU-gietvloer. Dit is veruit de meest gekozen gietvloer.

Wat versta je onder hittebestendig?

Allereerst is de vraag: wat versta je onder hittebestendig? Tegen welke hitte wil je dat je vloer bestand is?

In principe zal een gietvloer bij gebruik in de woning niet snel in aanraking komen met echte hitte. De warmte waarmee een gietvloer te maken kan krijgen, zijn veelal vloerverwarming en warme vloeistoffen (al dan niet gemorst). Dit zijn dan ook de onderwerpen die we hier behandelen.

Een gietvloer aanbrengen over vloerverwarming: goed idee!

Een gietvloer is perfect bestand tegen de warmte van vloerverwarming. Sterker nog: een gietvloer en vloerverwarming vormen een ijzersterke, zeer comfortabele combinatie.

De gemiddelde voorlooptemperatuur van vloerverwarming, dus de temperatuur van het water wanneer het het vloerverwarmingssysteem in gaat, is veel lager dan de temperatuur van het water dat je gebruikt als je met klassieke radiatoren een ruimte verwarmt. De voorlooptemperatuur bij vloerverwarming ligt zo rond de 40 graden.

Tegen deze hitte is een gietvloer prima bestand: een PU-gietvloer is perfect voor vloerverwarming, doordat het materiaal van deze gietvloer de warmte goed geleidt en dus voor een snelle opwarming van de ruimte zorgt.

Leg je een gietvloer in je huis, dan zorgt de eventuele vloerverwarming vaak voor de hoogste temperatuur waarmee je gietvloer regelmatig in aanraking komt.

Warme vloeistoffen op je gietvloer

Met welke andere warmtebronnen kan een gietvloer in aanraking komen in een woonhuis? Je zou de gietvloer kunnen schoonmaken met warm water. Dit is ook prima, de gietvloer is hiertegen bestand.

We raden je wel aan om geen kokend water te gebruiken om je gietvloer schoon te maken. Dit is ook absoluut niet nodig: met lauwwarm water en een zachte doek laat je gietvloer zich prima schoonmaken.

Mors je een keer wat kokend water terwijl je een kop thee inschenkt, of komt er wat hete soep op de vloer? Wees dan gerust: dit brengt geen blijvende schade toe aan je vloer. Wel raden we je aan je vloer direct schoon en droog te maken om te voorkomen dat er permanente vlekken ontstaan.

Meer informatie over hoe je je gietvloer mooi houdt vind je in onze blog over gietvloer onderhoud.

Conclusie: Gietvloer is een slimme keuze in woonhuizen

We kunnen dus concluderen dat een gietvloer zeker bestand is tegen de soorten hitte waarmee hij in woonhuizen in aanraking komt. Een gietvloer aanbrengen in je woonkamer, slaapkamer(s) en/of keuken is dus een goed idee. Zoek je echter een vloer die bijvoorbeeld bestand is tegen industrieel gebruik waarbij de vloer in contact komt met extreme hitte en chemicaliën, dan is een PU-gietvloer hiervoor niet geschikt.

Tegen hitte en vocht bestand: Microcement vloer

Zoek je een mooie, strakke vloer die ook geschikt is voor in natte ruimtes zoals de badkamer? Dan is de microcement vloer de perfecte oplossing.  Microcement is perfect geschikt voor in de badkamer, want:

1. Het is voegvrij, net als een PU-gietvloer

Juist in vochtige ruimtes zoals de badkamer, waar je je aan- en uitkleedt en je haar kamt, komt vocht samen met stof en haar. Met een gladde vloer zonder naden en voegen gaat het vuil zich niet ophopen: je maakt de vloer gemakkelijk schoon en houdt de badkamer hygiënisch.

2. Je kunt het op zowel de vloer als de wand aanbrengen

Helemaal naadloos maak je je badkamer door microcement op zowel de vloer als de wanden aan te brengen. Dit geeft een prachtig, stijlvol en rustig effect dat perfect past in de strakke woontrend van nu. Verder is een naadloze badkamer goed en gemakkelijk schoon te houden en dus perfect voor mensen die niet willen boenen op tegelvoegen, maar wel hechten aan hygiëne.

3. Het is zeer goed bestand tegen warmte en water

Je kunt microcement zelfs in de douche aanbrengen op zowel de wand als de vloer. Je hoeft dus geen aparte douchecabine of douchebak te laten plaatsen.

Advies over jouw gietvloer? Neem gerust contact op!

Je ziet: onze vloeren, zowel de PU-gietvloer als de microcement vloer, hebben veel positieve eigenschappen. Als je dus een vloer zoekt die wel tegen een stootje en tegen vloerverwarming en warme douches kan, dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Heb je vragen over gietvloeren of ben je benieuwd naar de gietvloer prijs voor jouw huis? Neem gerust contact op, we beantwoorden je vragen graag! Je bent natuurlijk ook van harte welkom in onze showroom om kennis te maken met onze vloeren. Of bekijk eerst eens alle gietvloer kleuren in onze gietvloer collectie en doe inspiratie op in onze gietvloer blogs.